Reset password

Slik fjerner du mose på taket

Slik fjerner du mose på taket

26.08.2021

Har du mose på taket? Det kan være irriterende, og er ikke spesielt pent å se på. Selv om mosen i seg selv ikke er skadelig, så hindrer mosen at fukten renner av taket og den bidrar til at andre planter kan slå rot og skade taket.

Mosen som setter seg på taket kommer gjerne fra trær i nærheten. Mosen trives best på fuktige, skyggefulle flater. Barnåler, blader og kvist som blir liggende på taket kan bidra til å holde på fuktighet, og gi mosen bedre vekstforhold. Vær spesielt oppmerksom på det som samler seg langs snøfangere.

Den mest effektive måten å fjerne mose på er med børste og vann. Bruk hageslangen til å fukte taket med rent vann, såpevann eller vann tilsatt kjemisk mosefjerner. Bruk en kost eller børste til å fjerne mosen. Store mosedotter kan du fjerne med hendene, men husk å bruke hansker hvis du jobber med kjemikalier. 

Mange advarer mot å bruke høytrykkspyler på taket, da vann med høyt trykk kan trenge inn under taktekkingen og gi fuktskader. Hvis du likevel velger å bruke høytrykkspyler, så ikke bruk mer enn 150 bar trykk. Spyl ovenfra og ned, så vannet ikke trenger inn under taktekkingen.

Husk å bruke sikringsutstyr når du jobber på taket. Når du opp med en stige, kan du bruke en kost med teleskopskaft.

Etter at du har fjernet mosen fra taket er det viktig at du renser takrenner, gradrenner og nedløp, så ikke de blir tette av moserester og annet som er spylt ned fra taket.

Oppdager du skader på takstein, takplater, papp eller beslag, så er det viktig å skifte disse så det ikke trenger vann inn på undertaket.

Slik unngår du å få mose på taket

Mose trives best i fukt og skygge. Har du store trær som skygger for solen og drysser barnåler og blader ned på taket, så er det en fordel å beskjære disse. Spyl gjerne taket minst en gang i året, så mose og alger ikke får feste seg. Du kan også spyle taket med grønskefjerner. Det hindrer mosen i å sette seg.

Kobber og sink gir en kjemisk reaksjon med vann som gjør at mosen ikke trives. Trekker du en kobbertråd langs mønet, vil den reagere med regnvannet og hindre at mosen setter seg. Det finnes også mønebånd i kobber som har den samme effekten.