Reset password

Slik velger du riktig takstein

Slik velger du riktig takstein

05.03.2024

Når du skal velge takstein til huset er utseendet det mange er opptatt av. Men visste du at det er stor forskjell på ulike typer takstein? Her får du svarene du trenger når du skal velge stein til taket ditt.

- Vi betaler gjerne flere hundre kroner per kvadratmeter for parkett når vi legger gulv i huset, men sparer på tiere når vi velger hva vi legger på taket. Det er et paradoks, siden taket skal holde huset tørt i flere tiår, sier salgssjef Willem Henninger i Nortekk Taksenter.

Henninger står foran et utvalg av takstein i butikken på Skedsmokorset og forklarer hvorfor det er viktig å velge riktig stein når taket skal tekkes. – Det er stor forskjell på tegl- og betongstein, og ulike overflater har ulike egenskaper, forteller han.

Her er det viktigste du må tenke på når du velger takstein.

Tegl eller betong

Det er stor prisforskjell på takstein av tegl og betong. Teglstein koster opp mot tre ganger så mye som betongstein. Til gjengjeld holder teglstein mye lenger.

- En teglstein kan fint holde i 75 år eller mer. Den beholder også glansen mye bedre enn betongstein. Betongstein blir påvirket av vær og vind, og vil bli slitt etter noen år. En teglstein tåler påkjenningene fra naturen bedre, og vil derfor beholde glansen mye lenger enn en betongstein.

Teglstein er brent av leire, så det er et rent naturprodukt. Betongstein er laget av sand og sement.

Vil du ha en takstein som varer lengst mulig med minst mulig brekkasje, bør du derfor investere i teglstein. Dette vil også øke verdien på huset betraktelig. Vil du holde kostnadene nede er betongstein å foretrekke.

Overflate

Hvilken overflate du velger på taksteinen handler mye om utseende og hva slags tak som ligger på andre hus i området. Det har imidlertid også en del å si for om du trenger snøfangere på taket eller ikke.

- Velger du takstein med glatt overflate bør du ha snøfangere uansett, siden den glatte taksteinen slipper snøen mye lettere. Velger du en stein med ru overflate vil snøen bli liggende på taket. Da trenger du snøfanger bare dersom takvinkelen er 27 grader eller mer.

Det er også mindre fare for å få mose i taksteinen hvis du velger en glasert overflate. Det er ikke farlig å ha mose på taksteinen, men taket ser bedre ut uten.

Form

Takstein kommer i ulike former. Dobbelkrum er den vanligste formen. Den har to bølger. Enkeltkrum har bare én bølge. Det er en form som er litt vanligere på eldre hustak. Det finner også flat stein uten krumming. Det er mest vanlig å legge på mer moderne tak.

Størrelsen på taket påvirker også hvilken stein du bør velge. Er takflaten liten ser det bedre ut med en mindre takstein, og til ekstra store takflater finnes det stein som er litt større enn vanlig.

Formen påvirker også hvor vanskelig det er å legge taket. Takstein med dobbeltkrum er enklere å legge enn stein med enkeltkrum, så prisen for å legge steinen kan bli litt høyere hvis du velger enkeltkrum.

Undertak

Det er viktig å sjekke undertaket når du legger takstein. Det hjelper ikke å legge en takstein som holder i flere tiår hvis undertaket ikke holder.

- Du kan selvfølgelig gjenbruke en god takstein hvis du må gjøre noe med undertaket senere, men det billigste er å sørge for at undertaket er i god stand når du legger steinen første gang, sier Henninger. Da sparer du både tid og penger, og får et tak som holder huset tørt i flere tiår.