Reset password

Solceller på tak - en god og viktig investering

Solceller på tak - en god og viktig investering

03.03.2020

Ved å legge solceller på taket investerer du både i et bedre miljø og i billigere energi. Riktig monterte solcellepaneler produsere gratis strøm for deg i flere tiår fremover, og gode støtteordninger gjør at egenprodusert solenergi også er en god økonomisk investering. I Nortekk får vi mange spørsmål fra kunder som vurderer å montere solceller på taket. Her er svar på en del av dem.

La oss starte med det grunnleggende.

På eksempelet nedenfor er det 8 solcellepaneler. Et panel er typisk 1×1.6m og har en effekt på 265W. Effekten her er på ca. 2120W som dekker 13m2. Dette er stort sett det minste man installerer. Ofte har man dobbelt så mye og mer. Fra solcellene kommer likespenning (DC) til en inverter. Denne omformer det til 230VAC som mates inn i huset ditt. Du trenger altså ingen batterier slik man kanskje har sett på hytter som har solceller. Når solen skinner bruker du av strømmen du produserer selv til vaskemaskin, TV og annet du bruker strøm på i huset ditt. Produserer du mer enn du trenger selv, så selges strømmen ut på nettet til naboen.

Pris på private anlegg var i 2015 i snitt på ca. kr 25,- pr W ferdig installert. Det vil si ca.kr.53 000,- for et slikt anlegg før støtte/tilskudd i fra Enova.

Hvor langt har batteriteknologien kommet?

Ved å bruke batterier kan du lagre strøm fra nettet når strøm er billigst, og bruker det igjen når strømmen er dyr. Det eneste aberet er at man kan bare flytte små mengder strøm av gangen, og strøm i dag er ikke spesielt dyrt per kilowattime, så derfor må batteriet flytte strøm mange ganger for at det i hele tatt skal bli lønnsomt.

Et batteri som for eksempel Teslas Powerwall har en lagringskapasitet på 14 kWh, noe som tilsvarer en strømverdi på rundt kr.10,-. Den vanlige misoppfatningen om at batteriet er egnet til å flytte strøm fra billige sommerpriser til det dyre vinterforbruket, stemmer altså ikke. Lagre strøm for kr.10,- i et halvt år er langt fra nok til å betale tilbake en investering på over 50.000 kroner, selv om strømprisen er det dobbelte om vinteren. Skal det bli lønnsomt så må prisene variere med mer enn 1 kr. i løpet av samme dag. Dette fordi batteriet da kan brukes mange ganger i løpet av ett år.

Man kan også tenke at muligheten for lagring av energi representerer en forsikring mot høye priser. Jo mer usikker man anslår el-fremtiden å være, jo mer verdt er den forsikringen.

Hva kan man få av støtte til å installere et solcelleanlegg?

Du får inntil 28.750 kroner i støtte fra Enova når du begynner å produsere din egen elektrisitet. Klikk på lenken over for å lese mer.

 

Bilde av en enebolig en god soldag i september 2016.

På denne eneboligen ble det installert først 4 paneler på fasaden med mikro invertere. Hvert panel har da sin egen inverter (veksel retter) montert under solcellepanelene.

Det gir fordelen av at man kan lage veldig små anlegg og man unngår at skygge på et panel begrenser strømmen også for alle de andre på taket i samme streng.

I 2016 utvidet denne kunden med 24 paneler på taket sitt. Estimert energi produksjon på alle de 28 panelene er ca.7500 kWh årlig. I dette tilfelle dekker det ca. halvparten av strømforbruket.

I 2015 og i 2016 var spotprisen på strøm historisk lav i Norge. Hva kan vi forvente av spotprisen fremover?

I 2020 og 2021 kommer det nye strømkabler til Tyskland og England og da forventes det at prisene stiger noe. I tillegg er det jo et økende marked for salg av solstrøm i Norge om dagen som gjør at du får mer igjen for strømmen du ikke bruker selv.

Hvorfor bruke Nortekk?

Nortekk er et av landets ledende taktekkingsfirmaer. Dette er en stor fordel for våre kunder da vi utfører både takomlegging og montering av solceller på alle typer tak.

Det viktig at taket solcellepanelene monteres på er i god stand, slik at taket varer like lenge som solcellene. I tillegg er det viktig at innfestinger og gjennomføringer i taket monteres på riktig måte, så det ikke oppstår lekkasjer. I Nortekk har vi jobbet med tak i 40 år, så vi har kompetansen du trenger både på tak og solceller.

Nortekk står for trygghet og fagkunnskap i dagens solcellemarked. Les mer om vår solcelleavdeling her.