Reset password

Takmaling/takfornying en bløff?

Takmaling/takfornying en bløff?

30.12.2019

Stadig flere bedrifter tilbyr såkalt takfornying. Noen lover at tiltaket vil forlenge levetiden til taket ditt med 20 år. Det er tull, hevder Sintef Byggforsk.

Reklamen snakker til lommeboken og til vår estetiske sans. En av reklametekstene lover at taket blir like pent og holdbart som den dagen det var nytt. Men her snakkes det altså om takkledningen, og ikke selve takkonstruksjonen. I neste øyeblikk sier reklamen at takfornyingen vil gi boligen et bedre helhetsinntrykk og øke dens verdi. Til sist blir man fortalt at man sparer penger. Gjør man egentlig det?

– Vedlikehold av tak er som vedlikehold av husets vegger. Veggene vasker og maler vi for at de skal holde seg fine, taket vasker vi, sier seniorforsker i Sintef Byggforsk, Trond Bøhlerengen.

Hva er takfornying?

Arbeidet de fleste bedrifter tilbyr går ut på å grundig rengjøre taket for skitt og mose med høytrykkspyler. Deretter tilbyr enkelte påføring av et impregneringsmiddel, eventuelt etterfulgt av maling av taksteinen.

– Å holde taket sitt fritt for mose og skitt er noe alle burde gjøre, det er normalt vedlikehold, sier seniorforskeren.

Les også: Så lenge bør taket vare

Kan skape problemer

Han er veldig skeptisk til takfornyingstrenden som han frykter kan gjøre ting verre for huseier. Å påføre noe på taksteinen har som regel lite for seg mener han, selv om han ser nytten hvis man kan utsette omtekking av taket fordi det blir penere.

– Det som er viktig på et tak er at sløyfer og lekter under taksteinen er fine, sier han.

Konstruksjonen gir feste til taksteinen og sørger for luft mellom undertaket og overtaket. Hvis denne konstruksjonen har råte, vil det kunne føre til at undertaket blir utett.

Ikke teknisk dokumentert

Bøhlerengen etterlyser teknisk dokumentasjon på at takfornying faktisk kan være nyttig utover å være kosmetisk, og stiller spørsmålet om produktene faktisk har de egenskapene man påstår. Usikkerheten om hvor «lenge» en slik behandling varer er stor, og det ser altså ikke ut til at det finnes noen form for dokumentasjon på varigheten av en slik behandling.

– Påføring av impregnering og maling vil selvsagt kunne gi et bedre utseende en kort periode, men det slites fort. Det kan også bli avskalling. Dermed får man ytterligere vedlikeholdsbehov, understreker Bøhlerengen, og føyer til at takstein allerede har en lang levetid hvis taket er vedlikeholdt på skikkelig vis.

Hvordan forsvares takfornying?

Daglig leder Dag Anders Rasmussen i Norsk Takfornying Gruppen vil ikke ta på seg arbeider med ståltak med plastisolbelegg fordi det flasser. Sandblåse gjør han ikke fordi han da vil ødelegge skruer og pakninger som holder taket tett. Han rører heller ikke shingeltak. Takstein derimot vil han gjerne behandle.

– Vi mener denne behandlingen gir en økt levetid til taksteinen, sier han.

Han presiser at han ikke mener at det gir lengre levetid til selve taket.

– Det er jo undertaket som skal holde taket tett, sier han.

Derimot mener han at takets utseende har mye å si både for boligens utseende og verdi.

– Når taksteinen blir blass og stygg, vil en slik behandling gjøre at taket ser nytt ut, sier han, men innrømmer likevel at det i hovedsak er kosmetisk.